Acupunctuur

Gineke van Dam

 

ACUPUNCTUUR & NAET

Acupunctuur

 

Acupunctuur is een behandelwijze die zijn oorsprong vindt in China, zo’n 2000 jaar geleden.

Het kan op zichzelf of in combinatie met de westerse geneeskunst ingezet worden om klachten te verhelpen. De Chinese benadering is wat anders dan wij in het westen gewend zijn. De symptomen worden gezien als een signaal wat het lichaam afgeeft, deze signalen wijzen de weg naar de oorsprong van de klacht, de oorsprong wordt behandeld. Hierbij maakt het niet uit of de symptomen van fysieke of psychische aard zijn, lichaam en geest worden als een samenwerkend geheel gezien en behandeld.

 

Het eerste consult bestaat uit een uitgebreid vraaggesprek, waarna de tong en pols beoordeeld worden . Uit deze informatie volgt een behandelplan, waar we gelijk mee kunnen beginnen. De behandeling bestaat uit het zetten van naaldjes op nauwkeurig te bepalen plaatsen op het lichaam. Deze beïnvloeden het meridiaansysteem, de energiebanen die voor de werking van de organen zorgen. Stroomt de energie daar weer en word hij weer voldoende gevoed, dan kunnen de organen hun werk weer goed doen, wat voor herstel gaat zorgen.

Een ander belangrijk aspect is voeding. Gekeken wordt naar welke voeding goed is voor de aard van de klachten die men heeft ontwikkeld. Met NAET kijk ik vervolgens of alle voedingsstoffen opgenomen worden, zodat we tot een optimale werking op alle fronten komen. Hiernaast is een goede manier van ademhalen van belang, mocht dit nodig zijn wordt hieraan ook aandacht besteed.

 

Ik heb mijn opleiding gevolgd aan de TCMA de Traditional Chinese Medicine Academy te Amsterdam. Behalve acupunctuur omvat deze studie het gebruik van moxa, cupping en guasha. Deze laatsten zijn ter versterking van het effect van de behandeling en kunnen aanvullend of apart ingezet worden.

 

Moxa

Moxa is een warmtetherapie. Hierbij wordt een rol van samengeperst bijvoetskruid ( de plant Artemisia)aangestoken, waarbij warmte vrijkomt die diep op de acupunctuurpunten en het lichaam inwerkt. Het versterkt de energie, zorgt voor een betere doorbloeding en verwarmt bij koude symptomen.

 

Cupping

Cupping is een therapie waarbij “cups”, kopjes dus, gemaakt van glas, plastic of bamboe op de huid van de patiënt geplaatst worden en vervolgens vacuüm gezogen. Door het bewegen van de cups ontstaat een diepe massage, die stagnaties opheft en pijn aan bijvoorbeeld de nek, schouders en spieren verlicht.

 

Guasha

Guasha is een schraaptherapie waardoor de blokkades ook vrijkomen. Het is een tweeduizend jaar oude therapie en wordt in China en Japan ook als huismiddel gebruikt om diverse klachten te verhelpen.

Copyright © All Rights Reserved